Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Herbata cejlońska jest znana na całym świecie. Warto dowiedzieć się nieco więcej o miejscu, z którego pochodzi. Wyspa Cejlon leży na Oceanie Indyjskim u wybrzeża południowo-wschodnich Indii. Od stałego lądu oddziela ją cieśnina Palk. Teren całej wyspy zajmuje państwo Sri Lanka. Znaczna część wyspy ma charakter nizinny. Płaskowyż obejmuje południową część kraju. Niecałą połowę terytorium porastają lasy monsunowe oraz równikowe.
![]() Zbieranie herbaty jest żmudną czynnością Plantacje herbaty W krajobraz Sri Lanki wpisują się rozległe plantacje herbaty. Różnice wzniesień na wyspie powodują, że herbata jest uprawiana w różnych warunkach, a w efekcie otrzymuje się herbaty o zróżnicowanej jakości i smaku. Herbaty najwyższej klasy są bardzo pożądane przez koneserów, którzy są w stanie oddać za nie naprawdę duże sumy pieniędzy. Warunki klimatyczne powodują, że nawet herbaty gorszej jakości wciąż zachowują wyjątkowy smak. Cejlońska herbata jest doceniana przez smakoszy na całym świecie. Herbata ze Sri Lanki odznacza się szczególną jakością nie tylko ze względu na warunki naturalne, które są bardzo dogodne dla jej rozwoju. O jej wyjątkowości decydują również tradycyjne zbiory herbaty. Herbatę zbiera się ręcznie, a nie mechaniczne jak w wielu innych miejscach. Dzięki temu listki są nienaruszone i idealnie zachowują swój naturalny aromat i wspaniałe właściwości. Zbieranie herbaty Zbieranie herbaty jest żmudną czynnością. Osoby pracujące na plantacjach dokładają wszelkich starań, aby rośliny były zbierane w oparciu o regułę: dwa młode listki oraz pączek liściowy. Resztę rośliny należy zostawić. Zielone pola herbaty prezentują się imponująco. Proces produkcji herbaty dopiero zaczyna się od jej zbioru. Kolejne etapy produkcji również są oparte na tradycyjnych metodach, które umożliwiają wytworzenie wielu gatunków herbaty. Tylko niewielkie partie produkuje się jako granulat. Ten rodzaj herbaty nie jest tak zróżnicowany jak herbata tradycyjna. Kraje takie jak Kenia i Indie produkują głównie granulaty, co powoduje, że Sri Lanka jest wyjątkowym eksporterem czarnej herbaty. Herbaty z Cejlonu różnią się między sobą jakością, smakiem i aromatem. Są to jedne z najlepszych herbat na świecie. Sri Lanka - miastaSri Lanka - co warto wiedzieć
Sri Lanka pełna herbaty - dodaj komentarz:
|