Sri Lanka pełna herbaty


Strona główna -> Sri Lanka -> Sri Lanka pełna herbaty
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Herbata cejlońska jest znana na całym świecie. Warto dowiedzieć się nieco więcej o miejscu, z którego pochodzi. Wyspa Cejlon leży na Oceanie Indyjskim u wybrzeża południowo-wschodnich Indii. Od stałego lądu oddziela ją cieśnina Palk. Teren całej wyspy zajmuje państwo Sri Lanka. Znaczna część wyspy ma charakter nizinny. Płaskowyż obejmuje południową część kraju. Niecałą połowę terytorium porastają lasy monsunowe oraz równikowe.


Zbieranie herbaty jest żmudną czynnością

Plantacje herbaty

W krajobraz Sri Lanki wpisują się rozległe plantacje herbaty. Różnice wzniesień na wyspie powodują, że herbata jest uprawiana w różnych warunkach, a w efekcie otrzymuje się herbaty o zróżnicowanej jakości i smaku. Herbaty najwyższej klasy są bardzo pożądane przez koneserów, którzy są w stanie oddać za nie naprawdę duże sumy pieniędzy. Warunki klimatyczne powodują, że nawet herbaty gorszej jakości wciąż zachowują wyjątkowy smak. Cejlońska herbata jest doceniana przez smakoszy na całym świecie. Herbata ze Sri Lanki odznacza się szczególną jakością nie tylko ze względu na warunki naturalne, które są bardzo dogodne dla jej rozwoju. O jej wyjątkowości decydują również tradycyjne zbiory herbaty. Herbatę zbiera się ręcznie, a nie mechaniczne jak w wielu innych miejscach. Dzięki temu listki są nienaruszone i idealnie zachowują swój naturalny aromat i wspaniałe właściwości.

Zbieranie herbaty

Zbieranie herbaty jest żmudną czynnością. Osoby pracujące na plantacjach dokładają wszelkich starań, aby rośliny były zbierane w oparciu o regułę: dwa młode listki oraz pączek liściowy. Resztę rośliny należy zostawić. Zielone pola herbaty prezentują się imponująco. Proces produkcji herbaty dopiero zaczyna się od jej zbioru. Kolejne etapy produkcji również są oparte na tradycyjnych metodach, które umożliwiają wytworzenie wielu gatunków herbaty. Tylko niewielkie partie produkuje się jako granulat. Ten rodzaj herbaty nie jest tak zróżnicowany jak herbata tradycyjna. Kraje takie jak Kenia i Indie produkują głównie granulaty, co powoduje, że Sri Lanka jest wyjątkowym eksporterem czarnej herbaty. Herbaty z Cejlonu różnią się między sobą jakością, smakiem i aromatem. Są to jedne z najlepszych herbat na świecie.



Sri Lanka - miasta



Sri Lanka - co warto wiedzieć



Sri Lanka - Tradycyjny połów ryb na Sri Lance Tradycyjny połów ryb na Sri Lance
Każdy kraj, a także niemal każdy region danego państwa ma swoje zwyczaje. ...

Sri Lanka pełna herbaty - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies